Med Fela, Boss Castro, Pumba og Tommy Tee

1 Den beaten her kommer fra så langt ned i Tommys bokstavelig talt uendelige lager av beats at den bare fantes i ett wav-spor, og mixen som er på plata er mer eller mindre 10 år gammel. Jeg tror beaten er fra 2003, eller eldre. Tommy har så mye beats som aldri har sett dagens lys at det er vanskelig å forklare. Fete, fete beats. 10 år har gått uten at han har brukt den her på noe.

2 Den låta her handler om identitet. På mange måter kan man si at mange av oss vokser opp med hiphop som sin «kultur» like mye som den kulturen man er fra. Selv om vi ikke bor i Brownsville.

3 Jeg hadde flere forkjellige ideer til låt på denne, blant annet en ide jeg kommer til å spare på til seinere med en svensk kompis. Men da Fela og jeg begynte å leke med beaten (vi skulle egentlig gjøre noe på en annen beat) ble det ganske kjapt klart at det var sånn her den skulle være. Vi testa til og med ut noen andre vers. Fela sitt vers er en skisseinnspilling av verset hans – take 1. Men det lå så fett med en gang at det er det som ligger på plata. Tommy sitt vers er hans andre ting på norsk noensinne.

4 Jeg er heldig som har bra folk i ryggen. Det er viktig når det virkelig gjelder. De gutta som er på den tracken her og som har vært involvert i videoen har backa meg hardt rundt hele albumet. Takk for det. I got your back back!

5 Ideen til videoen fikk Klunk på utestedet Oviso på Placa Tripi i Barrio Gotico, Barcelona under utdrikningslaget mitt, seint seint på en lang kveld. Det hadde allerede brutt ut i «Oslo øst aint nothing to fuck with» og «bring it on mothafucka bring it on» flere ganger på vei mellom utesteder. Stemninga på Oviso, som drives av en god kompis og Nilsenbandens sjef i BCN, var den Kristoffer ville putte i videoen og gjøre det kjapt i et shot. Hadde vi hatt kamera da hadde vi nok filma videoen der. Det hadde vi heldgivis ikke. I steden er den filma en søndag morgen (!) i bakgården til Tee Productions.

6 Fram til for en uke siden trodde jeg det var dårlig kvalitet på videoen. Så oppdaga jeg at man må stille inn på youtube riktig…. Im old.

7 ICK, FLC og ALL er alle legendariske Oslo-grafitticrews.

8 Klikker du på tekst-linjene finner du forklaringer, tolkninger og kommentarer fra Rapgenius communityhttp://rapgenius.com/Don-martin-nummer-1-har-du-ryggen-min-lyrics

[Vers 1: Don Martin]
Jeg gir vel faen om du synes det høres kleint ut
Jeg begynte å rappe for jeg ville være Ice Cube
Så er du og jeg på bølgelengde?
Du er på en bølge, den varer neppe lenge
Jeg er fra Nasir, Rakim, BDP
Kassettopptak fra radioen med Tommy Tee
Tråkka linja tet i tet
Yo, det her er vår identitet
Mange brorer, hører ordet slenges rundt omkring
Men når det kommer til det, hvem av dem har ryggen min?
Har du ryggen min?

[Vers 2: Fela]
Jeg har ryggen din så klart
Og kan trøste deg med at jeg er favoritt der jeg er fra
For det æ’kke småting vi har fått til
Men har brukt mere spenn på rap enn det jeg har fått inn
Ting i dag blir vanna ut med klor
Jeg ble stor av å høre på spor fra herr Shakur
Nas i mitt øret når en T-bane ble tægga ned
Jeg ble en ninja til 36 kammere
Har prøvd å gjøre no annet enn å skrive tekster
Men kanskje det er alt jeg mestrer?
Jeg tror jeg har funnet styrken min
Blir enda sterkere av å vite at Breaknecks har ryggen min
Så har du ryggen min?

[Vers 3: Boss Castro]
Jeg har ryggen din så klart
Og jeg kjører på fordi jeg er favoritt der jeg er fra
Siden D.U.R.E levde Thug life, og verden var imot oss
Så var det alltid hiphop ut av min boombox
Satt klistra foran MTV
Da jeg var 9, var det klart hva jeg skulle bli – en MC
Falt kjapp for no G-funk
Nok av attitude, alle hatere fikk Deez Nuts
Hørte mye Pac i vår hood
Menace to society, alle var up to no good
Drømte alltid stort som en kid
Så jeg gikk fra negativ til positiv og nå er alt fint
Men har du ryggen min?

[Verrs 4: Pumba]
Som om det var min egen
Still deg imot den og løft opp neven
For meg er det ingenting, gjør det for brødra mine
Holmlia, hvor jeg vokste opp, du ser det i øya mine
Brekk på Spar som barn, samma faen var attituden
Vi wilda ut til Biggie, Pac og Nas
Begynte å pakke hasj med et glimt i øyet
Oppe før soloppgangen, første til å treffe hjørnet
Rapper var alt jeg ville bli, nå er det alt jeg ble
Var terapi når alt var kjipt til det ble om til identitet
Purken spør nå om ID, jeg fortsetter å si det
Begge mellomfingra hevet høyt, fuck politiet og smiler
Så har du ryggen min?

[Vers 5: Don Martin]
Med alle nødvendige midler
Er favoritt alle steder folka mine chiller
Wada dadang, wada dada dang hey
Hør min 20 millimeter postermarker go bang
Dem brukte millioner på å holde oss tilbake
Redde for at banene skulle bli fargelagte
Pakk det opp, pakk det inn, hopp rundt omkring
Gjør det for Pac, han fra Sex Pack, gjør hva du vil
Sover med et øye åpent, stoler aldri blindt
Og hvis du prøver på no, gjett hvem som har ryggen min?

[Vers 6: Tommy Tee]
Jeg har ryggen din, vi kjører back-to-back
Favoritt-produsenten min er Battlecat
Shout out til Zombie Squad, alle Savage-folka
Jeg hadde Roxanne Shanté i skoleboka
Ville cutte som Philly-gutta, Jazzy Jeff
Cash Money, DJ Cheese, – fresh to death
Kings, legender vi har bygga på
Det er dem vi har i ryggen nå

[Outro]
Inner City Kings er nede med oss
Five Line Crew er nede med oss
All Living Legends er nede med oss
Making funky music is a must
We number one
Bring it on, motherfucker, bring it on
Bring it on, motherfucker, bring it on
Bring it on, motherfucker, bring it on
Bring it on, motherfucker, bring it on
Bring it on, motherfucker, bring it on
Bring it on, motherfucker, bring it on
Bring it on, motherfucker, bring it on
Bring it on, motherfucker, bring it on