1 Hvis du har en favorittrapper, så er favorittrapperen dens Rakim. Eller så er favorittrapperen til favorittrapperen dens Rakim. Hvis ikke så er favorittrapperen din Soulja Boy og da kan du slutte å lese nå. Rakim var en revolusjon for rap. Rappernes rapper. Det er før og etter Rakim. Det er seff hvordan Rakim skrev og flowa som var mesteparten, men det er også hele greia hans. Hva han skriver og hvordan han framsto. «Cool – cause I dont get upset». Calm and collected. Smooth, inteliggent og hardt på en gang. Så hvis vi skal snakke faren til faren til faren til … se neste punkt.

2 Mine 3 favorittrappere (all time) er Nas, Rakim og KRS-ONE. Nas sine to favorittrappere er Rakim og KRS-ONE. (Nas har en «biografi» om Rakim på Streets Disciple albumet sitt). Hvem som er Rakim og KRS-ONE sine favorittrappere veit jeg ikke.

3 Abu betyr faren til på arabisk og flere andre språk, akkurat som Knutsen egentlig betyr Knuts sønn. Men det er tross alt både en vanskeligere og viktigere ansvar å være abu enn sen, og jeg liker den måten å putte det at man er det inn i navnet sitt på. Thats my #1 job.

4 Jeg skrev første verset rundt tiden da Spellemann droppa hele hiphop-kategorien, og det virka som om de bare dreit i hiphop helt. På samme tiden håpa vi på at Fela skulle bli nominert, men etter det, og et par andre underlige episoder var vi mange som syntes det ikke var seriøst. Nå viser det seg jo at urban er den nye hiphop-kategorien, og jeg er glad som faen for å bli nominert at jeg vant. Hvis de tar sjangeren vår seriøst som nå framover så skal jeg være fornøyd med det.

5 Men det er ikke for priser og public recognition jeg er rapper. Det er for folk. Du som leser nå.

6 Jeg har seriøst blitt kalt Don Omar flere ganger av folk som har gjenkjent meg. Yo bro, hvis du ikke klarer å seg forskjell på meg og en puertoricansk reggaeton-smørmann, ikke gi meg props – for det er ikke props. Det er du som viser at du er helt på lokern. Jeg husker også en gang da jeg var liten at noen eldre kids prøvde å erte meg for at jeg het det samme som Martin Schanke. Fordi han var best til å kjøre bil? Funka ikke.

7 Lariam er en malaria-medisin som blant annet kan gi deg heftige hallisunasjoner og en masse psykotiske bi-effekter. Ikke gi det til taliban.

8 Mer forklaringer på alle quotes og referanser i denne teksten finner du på http://rapgenius.com/Don-martin-il-dante-lyrics – noen av meg men flest av andre.

9 Dante Alighieri var en italiensk poet i middelalderen, kjent blant annet for Devine Comedy og Dantes Inferno, som anses som det beste som er gjort på italiensk. Hans komplekse måte å skrive på – hvor ofte alt rimer – er noe av det som gjør Dante et geni i flere lag. «il» betyr «the» på italiensk. Det er altså ikke «ill» selv om det er lett å misforstå.

10 Il Dante er også en referanse til min utgivelse Al Dente.

11 Til denne videoen måtte jeg lære meg å rappe deler av låta baklengs, hele låta 15% fortere, 20 % saktere og en blanding. Vi spilte inn videoen ganske raskt og flytta mye på oss. Klunk, Boss Castro og jeg dro avgårde for å se på alle locations noen dager før fotograf John-Erling kom. Underveis kom det i gang en tur-humor med en ustoppelig mengde ghetto/hiphop-versjoner av «hvilket dyr i jungelen»-vitser. Boss Castro vant. Spør ham hvis du er hypp på å høre noen hundre vitser.

12 Vi skulle egentlig ha med Kaveh i videoen, men det var komplisert å dra han med rundt alle stedene vi var for å filme. Vi planla å filme en location der nede som skulle matche en spot vi hadde i Oslo, men den funka ikke. Da ble det vanskelig. Det hadde ikke helt funka å plutselig ha klipp med Kaveh fra et eller annet random sted i Oslo i videoen. Klipp til Carl Bernerkrysset liksom.

13 Videoen måtte klippes mens regissør Kristoffer Klunk var på ferie på en øde øy i Indonesia. Klipper Henrik lagde en versjon, så sendte han den til Klunk, så leide Klunk en moped og kjørte en halv dag på en sti, over en hengebru, langs et stup helt til en landsby hvor det fantes internett, hvor han satt i flere timer for å laste ned videoen, så den – og ga oss instruksjoner om hva som måtte rettes opp. Så kjørte han tilbake på mopeden sin, og Henrik lagde ny versjon dagen etter. Sånn holdt vi på.

14 Sjekk «Il Dante»-piecene Refuse og Arkiw lagde for meg under teksten.

[Vers 1: Don Martin]
Don Martin abu Mariam
Trenger ikke spellemannsprisen for jeg er star i Dar´n
Ladidadi we party som det var Mardi Gras
Gudfaren til Dons Datter heter Onkel Warya
Jeg æ’kke Don Johnson, jeg æ’kke Don Omar
Men Don Diego de la Vega møter norsk 2Pac
Jeg æ’kke Max Martin eller Martin Schanke
Men Martin Tranmæl med kalashnikov som skal i banken
Rap-scheme á la Rakim
Anfaller byen kall meg Salahedin, alle de faller for min stil
Framkaller Aladdins jinn – kallabalik – allan ballan på de
Forvandler vann om til vin, seen
Ikke noe simsalabim, forbanner de
Jalla kara som alle bare vil ha banale barnerim
Å gå mot Martin er som Harakiri, dramaqueens
Du ser meg står igjen og står og ler på graven din

[Refreng: Kaveh]
Når en Don er i huset – hold kjeft
Lær å ha respekt for de eldre – stå rett
For de som ikke visste det vi kaller ham for Martin
Også kjent som faren til faren til farfaren din
Jeg sier når en Don er i huset – hold kjeft
Lær å ha respekt for de eldre – stå rett
For de som ikke visste det vi kaller ham for Martin
Også kjent som faren til faren til farfaren din
Vi sier bare

[Vers 2: Don Martin]
Don Martin er malaria
Det finnes ingen medisin mot haraball, vi drar i gang
Det tar av som om cliquen min var Taliban på lariam
Tar av som om Lady Gaga og Ari Gold fikk barn i sammen
Spiser empanadas mens jeg roper “biji Kurdistan”
Mens jeg synger Chaka Kahn “det æ’kke bare bra i dar’n”
For dette er hverken for Twitter eller for hipsterfitter
Ikke for de svisker som for verden kun er gull og glitter
Østkantens sanne profet
Og bradda alle det vet at jeg skal jakte de ned og slakte de helt
For jeg og Tee er et team Navy Seals ganger ti
Vi skal gi svina inn så det svir Gangam stil
Martin fra Romsås, jeg æ’kke Johnny fra Stovner
For han ene er krompen og han andre er kongen
Og den som går mot Martin, han står med rumpa bar
Overskriften lyder enda et nytt Romsås-drap

[Refreng]