Det her var rundt fem år siden. Vi skulle ha base på et hotell i Mandal en uke eller tre mens vi turnerte på Sørlandet. De andre gutta i Gatas kjørte nedover i turnebilen. Jeg tok toget med dama mi og vår lille datter som da, bare noen måneder gammmel, var på sin andre turne. Son of Light var samtidig på besøk hjemme og hadde tilbudt å plukke oss opp.

Lyset møtte oss mens det begynte å mørke over togstasjonen i Kristiansand. Han sjåførte som en lokal og forklarte hvorfor han var der samtidig som oss og skravla om noen nye prosjekter. Sjøl hadde han da også et opplegg med DKS som het «Fra Bygd til Beat». Jeg var midt i en to og en halv måneder lang Rikskonsertene-runde med Gatas shows hver dag. Bare det å snakke med noen andre var forfriskende. Så runda vi et hjørne og foran oss dukka veien ned i en dal kledd i skog så langt øyet kunne se på den egne måten det bare gjør i Gnore.

– Velkommen til Deep Green, sa Lyset.

I dag fyller det albumet 20 år og Son of Light selv feirer på Pauls Boutique. Man slenger ordet klassiker litt for lett rundt, synes jeg, men dette er definitivt en norsk rap classic. Den skinte et lys fra de dype skogene til alle landets hjørner og bante vei for hvordan, hvorfra og hvem norsk rap kunne være. Vi fucka så klart også med den skiva her på linje 5 da den kom, men vi visste ikke hvor mye den hadde å si for heads som ikke var fra vår ultraurbane verden. At noen satte en liten norsk sørlandsby på kartet som det han gjorde. Selv om det var på engelsk så bidro Deep Green til å gjøre norsk rap mer norsk.

Det holder seg godt også, synes jeg.

Salute the legend!

Bonus: Hør en unreleased låt med Lyset, Castro, Lotus, Fela og meg.