Dette er et utdrag fra en artikkel av Gerd Elin Stava Sandvei Dagsavisen 14.06.2023. Les hele intervjuet her.

Ti år har gått siden Don Martins spektakulære solodebut med «En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt», og den legendariske oslolåta «Nilsen». Bursdagen feires med show. Eller konsert. Eller noe midt imellom.

– Hvorfor er det aldri vi som holder mikrofonen i samtalen om oss? Hvorfor er det alltid andre som prater om Groruddalen? Det lurte jeg veldig på i 2013. Kongstanken bak «En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt» er å fortelle egne historier på egne premisser, sier Don Martin til Dagsavisen.

Frustrasjonen ble til «En Gang Romsåsgutt…», plata som ikke minst inneholder låta «Nilsen». I «Nilsen» hører du de legendariske linjene «Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen / Rudolf, Lillebjørn, Joachim – velg hvilken» og «Av alle storbyer i verden er nok Oslo minst»

Det er ei låt som for lengst er del av hovedstadens kanoniserte sanger, sammen med bidrag fra nettopp Rudolf Nilsen, Lillebjørn Nilsen og Joachim «Jokke» Nielsen.

– «Nilsen» er spesiell. Ikke bare fordi den gjorde mye for meg. Hele albumet gjorde at jeg fortsatt er artist. Men jeg putta veldig mye av meg sjæl inn i den låta. Av min virkelighet. Da betyr det noe at folk bryr seg, og tar imot, sier Don Martin.

Don martin
Don Martin feirer ti år med «En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt» med forestilling på Det Andre Teatret (Foto: Lene Sørøy Neverdal)

Siden har det blitt flere album, og teaterforestillingene «Blokk til blokk», «Linje 5» sammen med Zeshan Shakar og «Isbilen» for barn.

I 2023 kommer det dessuten nytt album, som Don Martin har laga sammen med Boss Castro og Fela.

Jubileumsforestillinger

Nå skal tiårsjubileet for «En Gang Romsåsgutt…» feires, med to forestillinger på Det Andre Teatret.

– Jeg kunne jo lagd en jubileumskonsert, men jeg hadde lyst å gjøre noe annet. Noe mer ordentlig. Ta med folk inn i tankene og historiene som ligger bak, sier Don Martin.

«En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt» har premiere 19. oktober, og spilles også 21. oktober.

– Jeg har samarbeida mye med regissørene Hedda Sandvig og Cici Henriksen før, på «Blokk til Blokk» og andre prosjekter. Så jeg spurte dem «er vi ikke idioter nå om vi ikke lager noe ordentlig utav tiårsjubileet?» De var enige, haha!

– Det blir ikke helt en konsert. Ikke teater heller. Noe et sted imellom. Vi er ikke ferdige ennå. Men vi skal inn i linjene og tankene på den plata, før og rundt og etter den kom. Særlig «Nilsen», som er hovedverket plata er mest kjent for.

Snakker tilbake nå

Oslo anno 2023 er både lik og ikke lik Oslo anno 2013, mener artisten.

– Den viktigste forskjellen er ikke at folk har slutta å snakke dritt om Østkanten og Groruddalen, men at Østkanten og Groruddalen har begynt å snakke tilbake. Det er jævla viktig

Les hele intervjuet her. Her finner du (kanskje) billetter til En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt i oktober 2023.