Min favorittrapper Nas feirer i år 20års jubileum for debutalbumet Illmatic – kanskje hiphops mest udiskutable klassiker. Blandt annet markerte Nas det med en egen konsert på Coachella (som finnes i Spotify) og re-release av albumet – og nå i oktober kom dokumentaren «Time Is Illmatic» ut i USA.

Jeg så filmen i kveld med et glass Hennessy jeg fikk etter at vi både varma opp og hosta afterpartyet til Mr Jones sist gang. Med alt dette sagt er jeg altså ikke den mest objektive til å anmelde filmen. Men «Time Is Illmatic» skuffa ikke. Det er – selvfølgelig – en dokumentar om mer enn bare plata «Illmatic», men viser albumet via historien om Nas, oppveksten hans, Queensbridge-projects, foreldre og hvor fucka det er for fattige amerikanere. Mer om mentaliteten bak enn om mange andre ting man kunne fokusert på. Det er en dokumentar for de som digger Nas, men det er også en dokumentar for de som vil skjønne hvor hiphop kommer fra.

Du må enten vente til den kommer til Europa, ha amerikansk iTunes eller kunne noen andre gode triks for å få sett filmen her ennå (det er verdt å ikke laste ned den litt dårlige versjonen på torrent). Mens du venter sjekk ut denne lille bakomfilmen om de to gutta som har brukt 10 år (!) på å lage dokumentaren.

A Look Inside Nas: Time Is Illmatic from dress code on Vimeo.

Sjekk også ut Anbefalt: The Art of Rap (se hele dokumentaren)