Mosaikk vol 1 LP desember 2020. Jeg har en liten LP på gang som kommer i et lite opplag på vinyl – og kassett. Den heter Mosaikk og er første del av to. En i år og en til neste år.

En mosaikk er et bilde bestående av mange små deler knust glass eller av biter av stein satt sammen til noe nytt.

Det er også denne plata.

Her kan du høre de låtene vi har sluppet til nå.

Her kan du forhåndsbestille vinyl og kassett + sjekke coveret og tracklist.

Det trenger litt forklaring. Under Gatas-tida slapp vi tre-fire utgivelser som var skrudd sammen annerledes enn offisielle album. De var mellomplater som bestod av låter, ideer og skisser som av forskjellige grunner ikke kom med på de offisielle albumene våre. Noen b-sider, noen remixer, noen ting som ikke passa inn. Noen ville kanskje kalt det for mixtapes. Vi kalte de for gateplater.

Gateplatene hadde en løsere stemning enn de offisielle albumene, og selv om de ikke hadde hverken like stor distribusjon eller promotering bidro de til å gjøre diskografien til Gatas kulere og ga fans noe ekstra. Og de varma opp til de neste større, offisielle prosjektene. En av gateplatene liker jeg i ettertid bedre enn albumet det skulle gire opp mot. I hvert fall nesten.

Jeg har hatt noen ting liggende lenge som jeg har villet slippe sånn, og jeg har hatt lyst til å slippe noe som er bare for de som samler og følger ekstra godt med. Men det har ikke vært tid til, eller kanskje heller tiden for, før nå. Selv om jeg har hatt både en del låter og navnet liggende i flere år. Kanskje hadde de ikke kommet ut heller om ikke dette året ble som det ble. I hvert fall ikke på den måten det nå gjør. For nå blir det. Og nå blir det to.

Vol 1 består av åtte spor brukket opp i biter og satt sammen igjen av den svenske produsenten Frigstep. Ikke remixer på den måten vi bruker ordet nå, hvor hundre rappere hopper på beaten til en låt spytter masse. Mer som i da Pete Rock kom på scenen og gjorde låtene til Das EFX og Public Enemy om til sine egne. Noen av de ble helt andre låter. Sånn er det også på sitt beste med Frigsteps versjoner. Revisited – som A Tribe Called Quest ville kalt det.

Noen av låtene kommer digitalt. Men hele kommer bare til å være på den fysiske utgivelsen som kommer på vinyl og kassett i desember. Den første slipper jeg nå på bursdagen min 6. november.

Vol 2 består av noen lost tapes, noen b-sider og noen uferdige ting som ble liggende. Den kommer i 2021. Mer om det da.

Men Mosaikk kommer ulikt gateplatene ikke ut i sin helhet digitalt og de blir trykt i veldig små opplag på vinyl og kassett. De deler kommer i desember. Forhåndsbestilling 9. november.

Mosaikken på bildet er laget av Oslo-legenden Mucho og henger på deler av veggen rundt Bayern og Botsen. Den har ikke noe med det prosjektet her å gjøre. Men den er fet. Se opp neste gang du går forbi i Åkebergveien.

Foto: Carl Christian Hagen Tenvik