Hiphops historie på plate

Historien om 40 år med hiphop på plate. År for år siden 1979.

I 2019 var det 40 år siden rap for første gang kom ut på plate. På Superstars med Joddski og Don Martin feirer vi derfor 40 år med hiphop på vinyl, cd og kassett – og forteller historien til sjangeren år for år.

Det skjer litt sporadisk helt enkelt fordi vi har såpass mye annet vi vil spille og snakke om. På denne sida samler jeg alle episodene fra serien.

1979: Rap kommer på plate for første gang
Året er 1979. Rap kommer på plate for første gangen. Vi feirer 40 år med hiphop på vinyl, cd og kassett i første episode av denne serien.

1980: These are the breaks!
Året er 1980. Kurtis Blow er planetens viktigste rapper. Zulu Nation dominerer gata. Og vi får både storytelling og politiske låter på plate. Superstars tar for seg hvert år rap har vært på plate, en sending om gangen.

1981: Tidenes første store rap-beef
Året er 1981. Grandmaster Flash er i farta og Kool Moe Dee blir årets heteste navn etter den legendariske battlen mot Busy Bee.

1982: Looking for the perfect beat to the Message on Planet Rock
Melle Mell forandrer rap for alltid med The Message. Afrika Bambaataa leter etter den perfekte beat på planeten Rock. Og Fab 5 Freddy lager en ikonisk film.

1983: Style Wars og Run DMC
Breakdance er i ferd med å bli mainstream. Graffitidokumentaren Style Wars gjør spraying på t-banen til et verdensfenomen. Run DMC skal forandre rap og kulturen rundt for alltid. Vi fortsetter vår serie om hiphop historie.

1984: Beat Street is a lesson too cause you can’t let the streets beat you!
Def Jam kommer på banen og LL Cool J er verdens beste rapper. Fat Boys gjør beatboxing verdenskjent og alle som kaller seg Roxanne beefer. Og den ikoniske filmen Beat Street kommer ut og sprer hiphop til alle verdens kriker og kroker.

(Oppdateres neste episode).

Bildet øverst er fra da XXL skulle gjenskape det historisk jazzfotografiet «A Great Day in Harlem».

Okei, det her er en resirkulert ide. Jeg begynte med en lignende serie som en spalte på Siris program på P13 for et par år tilbake. Men det er vanskelig å fortelle historien om en sjanger hvor så mye har skjedd skikkelig på noen få minutter, så da Jørgen og jeg fikk eget program på samme kanal var det en av ideene jeg hadde lyst til å kjøre i gjennom en kvern og blande om igjen. Og vips var det blitt 2019 – 40 år siden den første raplåta kom ut på vinyl!

Siri og jeg kom faktisk helt til 1990 forrige gang, mens Jørgen og jeg bruker litt lenger tid. Får se om vi klarer å komme oss fram til vår tid før vår vi blir kasta av lufta.

Da vi holdt på med spalten hos Siri la jeg også ut Spotify-spillelister med flere låter enn det som fikk plass i programmet. De finner du her eller ved å følge meg på Spotify.