Det har gått et år siden jeg slapp mitt første soloalbum En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt. Det har vært et veldig kult år hvor veldig mye har skjedd. Derfor feirer jeg og clicken min det denne måndten, og enten du er gammel fan eller oppdaget låtene nettopp, vil vi dele noen ting med deg.

donmartin-frontside«En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt» er mitt første soloalbum på norsk. Hele plata er produsert av Tommy Tee og inneholer blant annet «Nilsen», «Il Dante», «Isbilen» og «Æresdrap». Albumet vant Spellemann i kategorien Urban. «Nilsen» vant også prisen «Årets Tekst». På denne siden finner du tekstene til alle låtene, video, linker til bestilling og litt ekstra. Du kan bestille albumet signert på LP, kassett, CD eller digitalt rett fra oss – eller selvfølgelig høre det i f.eks. Spotify eller Wimp.

Jubileumskassett og livevideo

Skjermbilde 2014-05-26 kl. 12.05.45Vi feirer 1-årsjubileum for utgivelsen av «En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt» med å slippe albumet på kassett – en limited edition signert jubileumsutgave! Dessuten legger vi ut litt om alle låtene og tekstene, en ny livevideo og en remix (som kommer snart – følg med) og du får en gratis download av plata hvis du ikke allerede har hørt hele. Bestill kassetten herfra.

Her kan du se liveopptak fra starten av «Nilsenbanden sprenger Rockefeller»-konserten med åpningssporet «En Gang Romsåsgutt». Alle videoene fra plata ligger i spillelista.

Utover denne uka kommer det mer i spillelista!

NB: Denne uka kan du altså laste ned albumet helt gratis her. Gjelder fram til 31. mai 2014

Bestiller du LP eller CD mellom 24.05.2014 og 31.05.2014 får du dessuten 25% rabatt (bruk koden «egrar1ar» for CD eller «egrar1vinyl» for LP når du betaler i nettbutikken).

Mer om hver låt:
1. Don Martin – En Gang Romsåsgutt
2. Don Martin – Nilsen
3. Don Martin – Il Dante Lyrics
4. Don Martin – Nummer 1 (Har du ryggen min?)
5. Don Martin – Hvor Er Du Blitt Av?
6. Don Martin – Matpapir
7. Don Martin – Isbilen
8. Don Martin – Talk Attack
9. Don Martin – Nilsenbanden og Dynamitt-Ali Sprenger Oljefondet
10. Don Martin – Sancho Panza
11. Don Martin – Kjære Danmark
12. Don Martin – Æresdrap
13. Don Martin – Pust Rolig

Du finner også alle tekstene beskrevet og kommentert av andre på Rap Genius.

Spor 1 «En Gang Romsåsgutt»

Spotify Wimp

1
Noen ganger er det de minste ting som gjør at man begynner å skrive en tekst. Rundt romjula 2012 var Kristoffer Klunk og jeg på Romsås t-banestasjon for å filme den lille teaseren vi slapp med Æresdrap. Da vi stod inne i heisen opp til senteret kom jeg til å tenke på setningen «3 etg = sosial slum» som alltid stod skrevet i senterheisen da jeg vokste opp. Jeg veit ikke hvem det var eller bakgrunnen for hvorfor noen skreiv det, men jeg veit at når grafitti var som størst på nittitallet vaska de den heisen hver dag, og likevel stod det hver eneste dag med den samme håndskriften i tynn tusj inne i heisen: «3 etg = sosial slum». Hva har skjedd for at noen er så dedikerte at de er der hver dag, år ut og inn, for å spre det budskapet. Hva vil personen med det? Og hva gjør det med alle folka som leser det, hver dag i heisen på vei til eller fra jobb og skole. Tenkte jeg. Jeg kom hjem den dagen med den linja i hodet, og skrev introen som strekningen fra man går av banen og kommer opp på senteret. I hodet mitt ser den litt ut sånn som videoteaseren til Æresdrap. Skru av lyden på videoen og se den mens du spiller introen så skjønner du hva jeg mener. Og hvorfor vi brukte de samme klippene i livevideoen til denne låta.

2

Dattern min er den første som sier noe på albumet, rett etter «Dørene lukkkes, neste stasjon Romsås».

3
Res som snakker på introen sa den setningen til meg cirka et år før. Ikke så lenge før det hadde Nassir vist meg en skisse en kompis av han, Ruben fra Romsås, hadde lagd, med «planet Romsås». Det forklarer mye av mentaliteten Romsåsfolk har bra. Vår planet.

4
Første setningen i verset har dobbel betydning. Jeg kommer inn gjennom tunnelen også på den første vinylen jeg ga ut, og dette er første albumet mitt.

5
På linje 5 sitter man bakerst.

Tekst:

[Scratching]
Ingen ringere enn ringreven fra linje fem
Og jeg har rappa siden jeg var en liten gutt
En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt
En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt

[Don Martin]
Jeg kommer inn gjennom tunnelen på første plata mi
Som jeg spraya tunnelen da jeg var bare kid
Du kan komme med banen eller med Romsås ring
Tre hundre blokker, to veier inn
Går av bakerst, berget er som et bomberom
Forbi det som var billettsperrer da Don var ung
«3. etg er lik sosial slum»
Det stod skrevet i senterheisen hver dag, tungt
Nettopp på senteret har jeg spytta mitt første vers
Og jeg har reppa for det hele landet kryss og tvers
Fra jeg tok opp Tommy Tee på min første kassett
Til plate med Tommy Tee, kall det album ett
Jeg fant ikke på tittelen på plata sjæl
Alle som kjenner Killa Hill, alle de veit det er sånn det er
Røttene man gror fra gjelder hele livet
Men hvordan kan den mentaliteten beskrives?

[Interlude]
Det som er greia, det som er fett med Romsås er når du er liten kid og er herfra, så er hele verden… Det er som en helt egen planet… Vår planet

Spor 2 «Nilsen» ft Tommy Tee