Lørdag 27. januar hadde vi premiere på vår konsertforestilling Blokk til blokk på Det Norske Teatret. Fela, Castro og jeg spiller oss selv og vi har skrevet den sammen med Cici Henriksen og Hedda Sandvig.

Jeg lar andre fortelle resten:

«Mange har villet lage selve teaterfortellingen om Oslo, men aldri har vel noen kommet tettere på enn med «Blokk til blokk». At det skjer med utgangspunkt i Groruddalen, hip hop-miljøet og en generasjon som vokste opp med tusj i lomma, burde ikke komme som noen overraskelse. Don Martin fra Romsås og brødrene Jonathan og Felipe Orellana Castro – Castro og Fela – fra Haugenstua har brakt blokkene inn på teaterscenen, og med dem hip hop-en og historiene om å vokse opp og føle stolthet over et Oslo Øst mange andre så og fortsatt ser ned på. (…)

Alle byens skoleklasser på ungdomstrinnet burde bli tilbudt «Blokk til blokk», men for politikere og sosialarbeidere burde det vært tvang. Den røde tråden som går gjennom stykket og musikken er ikke bare en kjærlig hyllest til Romsås og til løvehjertebarna i denne byen, den har også en sosialpolitisk nerve som makter å sette ord på utviklingen som strekker seg fra gjengene på 1990-tallet til barneranerne inn i vår tid. Don Martin strør låter fra soloskivene utover publikum, og sammen leverer de tre følelsene, drømmene, humoren, hatet, omfavnelsene og den samlede viljen som aldri fanges opp i avisartiklene, statistikkene, rapportene og i hverdagsrasismen» skriver Mode Steinkjer i Dagsavisen.

Det tror jeg er den mest grundige – og beste – anmeldelsen jeg har vært med å få. 100 poeng til Mode for Eazy-E referansen.

«Vinterens viktigste stemme fra asfalten. Don Martin, Fela og Castro går i krigen for drabantbyungdommen. Resultatet er både sint, skjønt og sårt på Det Norske Teatret. (…) Bakteppet endrer seg underveis, fra en sprakete 80-talls-TV, til et lerret opplyst av T-baner, Bronx eller nydelige fotografier fra Romsås’ mest betongtunge hjørner. Sammen med svært gjennomført lyd- og lysdesign blir det til en opplevelse som er større enn en konsert og rikere enn en vanlig forestilling» skriver Aftenpostens anmelder Per Christian Selmer-Anderssen.

Billetter til nye forestillinger er lagt ut her.

Dagen før premieren var Castro, Fela og jeg gjester hos NRK Østlandssendingen i radio. Samir Madad var med og tok bilder.

30. januar var vi på besøk hos Spillerom på P2 i samme sending som Son of Light.

Samme kveld var Morgenbladet og så forestillingen og skriver under overskriften «Burde være pensum»:

«Ny norsk. Pøbelspirene som drømte om å bli rappere mens de hang på Romsås-senteret, får nå spille teater på det nynorske tea- teret. (…) Den lune humoren, den uhøytidelige stemningen og de personlige fortellingene skaper en fortrolighet mellom scene og sal. (…) Dette er en viktig forestilling, fortalt av mennesker som kunne ha falt på utsiden av samfunnet. Vi kan lære av deres kunnskap og erfaringer, men da må det tilrettelegges for at deres stemmer blir hørt. Å gjøre teatret til et slikt rom, hedrer kunstformens samfunnsansvar. Så får man heller tilgi den unyanserte fremstillingen av politiet, og at det er lettere å rappe at «ting som bryter meg ned, bruker jeg til å bygge meg opp» når man faktisk har klart det».

Og det kom mer:

«Når Groruddalens største «heimstadsdikter» inntar Det norske teateret med følge, er det få innvendinger som holder vann» skrev Ballade. «Ved hjelp av raplåter og personlige bekjennelser som hviler tungt på livets vendepunkter formidler de tre en hardt tilkjempet kjærlighetserklæring til hjemstedet og til hiphopen».

Dagsavisens Bernt Erik Pedersen skreiv om forestillinga i forkant og var inne og sniktittet på prøvene våre:

«Fra blokk til blokk – der vokste hip hop opp!» rapper Don Martin, på Det Norske Teatrets scene 3. Bak ham står en haug med gamle tjukk-tv-er. På benken ved siden av sitter brødrene Felipe og Jonathan Castro. Vi er på Romsås på 90-tallet, i konsertforestillingen «Blokk til blokk», som har urpremiere på Det Norske Teatret lørdag. Det handler om livet og musikken til de tre drabantby-kameratene «Don» Martin Raknerud, Felipe «Fela» Castro og Jonathan «Boss» Castro» skriver han.

Men den første avisa som skreiv om prosjektet var seff Akers Avis Groruddalen.

(Oppdateres).

Foto Samir Madad.